Як навчити дитину правильно кашляти: дієві поради для батьків

Як навчити дитину правильно кашляти: дієві поради для батьків

Примусити малюка відкашляти мокроту досить важко, а для молодих батьків це взагалі здається неможливим. Однак вони повинні допомогти дитині та навчити її кашляти, оскільки це звичайна реакція організму на подразнення верхніх чи нижніх дихальних шляхів. З точки зору людської фізіології, в самому процесі кашлю немає нічого, що могло б викликати хвилювання. Навпаки, його наявність допомагає мокроті вийти з легенів чи бронхів немовляти.

У дітей, які ще не досягли дворічного віку, механізм кашлю не достатньо розвинений. Звичайно, кашляти можуть навіть новонароджені, але ефективність такого кашлю зовсім мала через слабкий кашльовий поштовх. Що ж робити, якщо малюк захворів і має викашляти накопичений слиз, але ще не навчився цього робити?

Як спровокувати кашель у немовляти

Якщо дорослу дитину можна просто попросити покашляти, то з немовлям все трохи складніше. Через те, що маля практично постійно знаходиться в горизонтальному положенні, слиз накопичується в дихальних шляхах з подвійною силою. Існує декілька дієвих заходів, які допомагають дитині відкашлятися.

  • Активні ігри.

Малюкам дуже подобається проводити час зі своїми батьками, особливо гратися. Це чудова нагода навчити дитину кашляти під час гри. Маля швидко запам’ятає навичку і не вередуватиме. Для цього підіймайте немовля як можна вище та трохи нахиляйте головою вниз. Імітування польоту допоможе малюку покашляти.

  • Правильні показники повітря.

Дитина легше дихатиме, якщо повітря в кімнаті буде прохолодним. Ідеальними параметрами є температура 18 градусів та відносна вологість 50-60%. Відчиняйте кватирку навіть взимку, а також не забувайте про регулярне вологе прибирання та зволожувач повітря.

  • Дренажний масаж.

Процедура повинна проводитися виключно фахівцем, який має медичну освіту.

Вдома можна виконати лише деякі нескладні вправи, щоб випадково не нашкодити малюку. Розігрійте спинку масажними рухами, а потім легенько постукайте пальцями біля лопаток. Крихітку треба розмістити в себе на колінах таким чином, щоб голова була трохи нижче за тулуб. Це допоможе немовляті ефективно відкашлятися і швидше видужати.

  • Перебування у вертикальному положенні.

Навіть для дуже маленької дитини, якій нещодавно виповнилося 2 місяці, корисно проводити час у вертикальному стані. Для денного сну крихітку також можна влаштувати в автокріслі. Така вправа зменшить кількість утворення мокроти та покращить самопочуття малюка.

  • Обережні натискання на корінь язика.

Якщо ви помітили, що мокрота зібралась у трахеї чи в горлі дитини, спробуйте легенько натиснути ложечкою на корінь язика. Робіть так, як це робить лікар під час огляду горла. Декілька таких процедур допоможуть дитині добре прокашлятися, але не треба прикладати занадто багато зусиль, інакше може виникнути блювота. Щоб маля не злякалося, відволічіть його цікавою грою, заняттям. Увімкніть улюблений мультфільм або складіть пазли.

Перераховані поради допоможуть дитині правильно покашляти, а також запам’ятати сам механізм кашлю.

Запис на прийом