Чому варто відвідувати гінеколога перед відпусткою?

Чому варто відвідувати гінеколога перед відпусткою?

Мало кому відомо, що так звані «відпускні» хвороби часто провокують довгі перельоти, швидка зміна клімату або способу життя, нетипове харчування. Зазвичай перед відпусткою ми всі намагаємося якомога швидше закінчити всі справи, щоб не залишати нічого на потім і тому вимушені працювати на повну. У цей час організм зазнає дуже великого стресу, адже віддає всі свої сили. Через це, опиняючись у сприятливих умовах, наприклад, на березі моря, наша імунна система розслабляється і стає геть беззахисною. Не дивно, що саме під час відпусток виникають загострення хронічних хвороб або навіть з’являються нові.

Щоб зберегти власне здоров’я, необхідно захищатися від переохолодження, не вживати надмірну кількість їжі, уникати протягів. Для жінок особливо важливо відвідати гінеколога перед відпусткою, щоб виявити можливі хвороби або їх ризики.

Поширені жіночі проблеми та фактори їх виникнення

Найчастіше влітку з’являються такі захворювання як молочниця, мастопатія, ріст міоми матки, а також ті, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

Причини виникнення гінекологічних хвороб:

  • занадто висока температура повітря;
  • дуже холодна вода;
  • зміна кліматичних умов, способу життя та типу харчування;
  • надмірна сонячна радіація;
  • перельоти та переїзди.

Всі ці чинники дуже погано позначаються на стані жіночого здоров’я. У зв’язку з цим наполегливо радимо за деякий час до запланованої відпустки (приблизно 3-4 тижні) пройти консультацію лікаря-гінеколога.

Яких запобіжних заходів можна вжити самостійно?

Звичайно, ніякий лікар не зможе допомогти, якщо ви самі не будете слідкувати за своїм здоров’ям. Тому нижче ми приводимо приклади можливих проблем та методи їх вирішення:

  • Молочниця (кандидоз)

Влітку хвороба виникає через купання у холодній воді, сидіння на мокрому прохолодному камінні або лавці. До того ж організм людини достатньо важко реагує на коливання температури повітря або зміну кліматичних умов. В результаті він дає збій у вигляді порушення мікрофлори піхви.

Вирішення: після купання не залишайтеся у мокрому купальнику: вологе середовище викликає появу грибка, який спричиняє кандидоз. Також віддавайте перевагу білизні з бавовни (синтетична подразнює ніжну шкіру). Не забувайте слідкувати за своїм харчуванням. Велика кількість солодкого створює сприятливі умови для розповсюдження інфекції.

  • Міома матки

Теплові процедури, активні сонячні промені, зміна клімату можуть ускладнити перебіг хвороби. Ці фактори здатні викликати гормональні порушення та збільшення самої пухлини.

Вирішення: уникайте спекотного сонця та не перебувайте довгий час на гарячому піску. На пляжі можна знаходитися з 8-ої ранку до 11-ої, а також з 16-ої години і до 18-ої. В цей час сонячні промені не такі небезпечні.

  • Мастопатія

Багато жінок прагнуть отримати повноцінну засмагу на усьому тілі, тому часто засмагають топлес. Але це надзвичайно небезпечно, оскільки можна стикнутися з мастопатією. Також засмагання без верхньої частини купальника не рекомендоване жінкам, у яких були виявлені ендокринні порушення.

Вирішення: відмовтеся від засмагання топлес, особливо це стосується тих, хто нещодавно переніс операцію на молочних залозах або має проблеми з щитовидкою.

  • Захворювання, які передаються статевим шляхом

Відпустку неможливо уявити без курортного роману. Правильна атмосфера та мрійливий настрій сприяють цьому. У такі хвилини варто не забувати про звичайні засоби контрацепції (презервативи). Лише таким способом можна захистити себе від появи ІПСШ (трихомоніаз, сифіліс, хламідіоз).

Вирішення: під час статевого акту обов’язково застосовуйте презервативи, особливо якщо контактуєте з малознайомим партнером.

Запис на прийом