Захворювання нирок у дітей – це патологічний стан, під час якого частково чи повністю втрачається здатність нирок утворювати та виділяти сечу, виникає запалення та біль. В результаті розвиваються порушення, які погіршують якість життя дитини.
Ниркові хвороби викликають відхилення в обміні речовин. Полегшити стан дитини та контролювати його допомагає спеціальна дієта, відома під назвою «Стіл номер 7». Система харчування здатна налагодити роботу нирок та усунути набряки ніг, які часто виникають як супутній симптом при різноманітних хворобах нирок у дітей.
Основні правила «ниркової» дієтотерапії дітей
Існує декілька головних принципів, на яких базується дієта при хворобах нирок:
- Страви з м’яса та риби треба відварювати, а вже потім запікати чи обсмажувати.
- За добу кількість отриманих калорій не повинна перевищувати 3500.
- Їжу слід вживати 4-6 разів на день.
- Усі страви необхідно готувати з мінімальним використанням солі.
- Об’єм рідини, випитої за один день, не має бути більшим за 1 л.
Дієтотерапія при захворюваннях нирок у дітей забороняє не тільки вживання гострих страв, прянощів та алкоголю, а й суттєво обмежує кількість білка у стравах. Це пов’язано з тим, що білок є речовиною, з якої утворюються токсини, котрі нирки повинні усувати. Чим більше білка потрапляє до організму, тим важче працювати органу. Зменшення кількості білка сприяє покращенню самопочуття дитини і зменшує навантаження на нирки.
Дозволені продукти
Дієтотерапія при захворюваннях нирок у дітей дозволяє вживання:
- круп (рисової, перлової, кукурудзяної) та макаронних виробів
- омлету, картоплі та інших овочів у будь-якій кулінарній обробці
- вінегрету без солоних огірків, салатів зі свіжих овочів або фруктів
- молока, сметани, сирних страв із додаванням моркви, яблук
- кролятини, баранини, телятини, яловичини. Можна також вживати м’ясо індички, курки. Подавати у відвареному чи запеченому вигляді
- млинців, оладків на дріжджах та без солі
- киселів, меду, варення, цукерок та фруктового морозива
- томатних, молочних, сметанних соусів та солодких підливок
- чаю, фруктових та овочевих соків, відвару з шипшини
Як обійтися без солі
Деякі продукти, наприклад, м’ясо, містять краплинку солі. Тому їх можна взагалі не солити. Насправді будь-яка їжа може бути досить смачна, навіть без додавання солі. Так набагато легше відчути її справжній смак. Якщо ж страви без солі зовсім неможливо їсти, їх можна збалансувати за допомогою спецій: пряних трав, кмину, коріандру та невеликої кількості суміші перців.
Незвичайною альтернативою солі може стати морська капуста, адже вона має солонуватий присмак.